Invånare

 

C:a 18 milj.

 

Huvudstad

 

Canberra

 

Religion

 

Protestantism

 

Statsskick

 

Förbundsstat, medlem av Brittiska samväldet
Nationaldag: 26 januari (första bosättningen 1788)

 

klimat

 

Australien ligger på det södra halvklotet så där är det sommar när vi har vinter och omvänt. Dvs. de varmaste månaderna är november till mars med högsommar i januari (medeltemperatur 27 grader) och de kallaste månaderna är juni-augusti (medeltemperatur 13 grader).

 

Trots det, är det stora regionala skillnader då landet ligger i flera klimatzoner med tropiskt klimat norr om den sydliga/stenbockens vändkrets (The Tropic of Capricorn). I stället för en traditionell uppdelning i sommar kontra vinter ger det i Australiens fall mer mening om att tala om den fuktigt varma delen av året kontra den torra och mildare årstiden.

 

Den mittersta delen av landet har subtropiskt klimat i öst och väst och torrt fastlandsklimat i mitten där det dock kan bli väldigt kallt om natten under vintermånaderna.

 

Den sydligaste delen av Australien samt Tasmanien har tempererat klimat. Här är somrarna varma och ibland riktigt varma med milda nätter medan vintrarna är kyliga med skurar men även många solskensdagar. I de sydligaste belägna landskapen kan man gott tala om fyra årstider som vi känner det från våra breddgrader.

 

Läs mer om det australiensiska klimatet på www.bom.gov.au

 

Valuta

 

Australisk dollar (AUD)

 

Vaccination

 

Inför resan bör du kontrollera ditt grundskydd, det vill säga att du är vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio.

Även vaccinskyddet mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta och Haemofilus influenzae typ b (Hib) bör ses över, framförallt när det gäller barn. Vaccinering mot samtliga dessa sjukdomar ingår i barnvaccinationsprogrammet.

 

Hör med din vårdcentral om du känner dig osäker. För dagsaktuell information om vad som gäller för australien i vaccinationsskydd bör du besöka

 

www.resemedicin.com. eller www.resevaccin.nu

 

Klicka dig fram till Australien och läs noga.

 

Sjukvård

 

Av de nordiska länderna så har Sverige och Finland ett ömsesidigt sjukförsäkringsavtal med Australien som berättigar till gratis offentlig vård

 

www.hic.gov.au/yourhelth/services_for_travllers/vtta.htm

 

du skall vara svensk/finsk medborgare och kunna visa upp ett giltigt pass och det Europeiska sjukförsäkringskortet, som ger dig rätt till nödvändig sjukvård är giltigt i tre år och fås via Försäkringskassan.

 

www.forsakringskassan.se

 

Tidsskillnader

 

De största delarna av Australien är 2-3 timmar före Asien, 9-10 timmar före Europa och 16-20 timmar före den amerikanska kontinenten. Det finns 3 st tidszoner i Australien; Eastern Standard Time(EST) som gäller i New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmania och Queensland; Central Standard Time(CST) i South Australia och Northern Territory; och Western Standard Time(WST) som gäller i Western Australia. CST är en halvtimme efter EST, medan WST är tre timmar efter EST

 

Mobilen

 

Svenska GSM mobiler fungerar även i Australien

 

Visum

 

Turistvisum för mindre än 3 mån
Ett numera vanligt sätt att skaffa sitt visum är elektroniskt direkt via internet.

www.eta.immi.gov.au 

finns de flesta visumtyper tillgängliga. Inget krångel med att skicka pass utan du ansöker och betalar med ett kreditkort direkt. Snabbt, säkert och så billigt som möjligt.

 

Reskassan till Australien

 

En del föredrar resecheckar andra växlar redan i sverige stora summor pengar och tar med sig ner. Personligen tycker jag VISA kort är det enda och bästa alternativet.

 

Det kostar visserligen ca 30 kr i uttagsavgift varje gång man tar ut pengar men kursen är i gengäld mycket bättre. Rånrisken är inte större än i sverige. Skaffa ett konto hos Skandiabanken så slipper du uttagsvgiften utomlands (ca 30kr/uttag) som de flesta andra banker tar. För aktuell kurs gå in på

 

www.forex.se

  

Den så viktiga snuset...

 

Från och med den 7 mars 2002 får man ta med sig 1,5 kg snus till Australien.

Vill man ta in större kvantiteter måste man ha ett skriftligt godkännande från Department of Treasury. Faxblanketter finns att tillgå från ambassaden.

Tullbestämmelser finns på www.customs.gov.au. Hur gör man då för att få tag i snus väl på plats? Nja, det blir nog svårt, såvida man inte utnyttjar internet (eller bekanta).

Befolkning

 

Det bor ca 18 miljoner personer i Australien. Urbefolkningen kallas aboriginals, men den utgör bara 0,5% av totalbefolkningen. De har fått särskilda reservat att leva i.
Den vita befolkningen härstammar från England, men också folk från andra europeiska länder har invandrat till Australien. Det mesta av befolkningen bor i sydöstra Australien, eftersom de stora städerna finns där.

Körkort/Bilkörning Australien

 

Det krävs internationellt körkort för att få framföra fordon i Australien. Detta kostar 195kr för dem som inte är medlemmar i Motormännen och 145kr för medlemmar.
Man kör på vänster sida av vägen och h
astighetsbegränsningarna är 60 km/h i städer och mellan 100 och 110 km/h på landsvägar och motorvägar. Hårda lagar gäller för rattonykterhet 

 

Australien är ett drömland för en motorcyklist Motorcyklar är ett mycket populärt transportmedel och används i större utsträckning än hemma i norden

 

Det är tunt om mc verkstäder i glesbygden och du är helt utlämnad åt den glesa trafiken om något inträffar. Verktyg, vatten och punkteringsutrustning och inne slangar är ett absolut måsta att ha med sig.

 

Klädsel är svår, i temperaturer över 35 grader är skinnställ en omöjlighet. Tunn bomullsskjorta och en kvaltröja och kavlar jeans är ett alternativ. Nylonkläder är bannlyst eftersom det kan ge otäcka värmeutslag.

 

Tänk på att du måste kunna klara att köra upp till 25 mil mellan tankningar i värsta fall.

Använd tjock olja 20w – 50 eller single 50 i extrem hetta

 

Australien har hjälmlag  

 

Elektricitet i Australien

 

Elen är på 240/250 volt AC 50Hz.Dvs samma som hemma, men kontakterna har tre st piggar istället för två, vilket gör att man behöver en adapter. Adapters är lätt att få tag i Australien.

 

Enorma avstånd

 

Avstånden är så stora i Australien att nästan oavsett hur mycket tid du har hinner du inte med att se hela landet.   
 
Avståndstabell ex.

Sydney - Brisbane: 975 km
Brisbane - Cairns: 1 841 km
Sydney - Melbourne: 867 km
Melbourne - Adelaide: 738 km
Adelaide - Perth: 2 713 km
Adelaide - Alice Springs: 1 690 km
Alice Springs - Darwin: 1 522 km
Darwin - Broome: 1 963 km
Broome - Perth: 2 416 km

 

Natur

 

Australien är världens minsta kontinent. Det består av lågland och platåer. Där finns bara några bergskedjor och toppar. Ungefär 3/4 av Australien ligger på en höjd av 180-450 m över havet.


Denenda större bergskedjan, kallas Australiska kordiljärerna och ligger i östra Australien.I söder i ett område som kallas Australalperna ligger det högsta berget Mount Kosciusko, 2229 m. Eyresjön är Australiens största sjö det är en saltsjö och dess yta är på 12 m under havsytan. I västra Australien finns ett platåland som är i medeltal 500 högt och med några toppar på 1500 m.

 

Reseförsäkring för Australien

 

I din hemförsäkring brukar 45 dagars utomlandsvistelse ingå. Ska du ut på större äventyr krävs lite mer. Hemförsäkringen täcker dessutom inte allt som krävs vid en längre resa.

 

kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just dig, annars finns europeiska reseförsäkring som har bra person försäkringar.

 

Webb sidor om Australien

 

 www.australienguiden.se